Skinimalism ή Back to Basics: Η μεγαλύτερη τάση ομορφιάς του 2021

Πόσες φορές δεν έχεις αισθανθεί ενοχικά που έκανες skip την βραδινή περιποίησή σου, προτιμώντας να βυθιστείς στον καναπέ σου μετά από μία ημέρα «φωτιά»; Για πολλές από εμάς η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας ακούγεται σαν εφιάλτης…και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που συμβαίνει αυτό! Πριν να έρθει το 2020 και να βρεθούμε όλοι σε αυτή την νέα τάξη πραγμάτων, ξοδεύαμε πολύ χρόνο και χρήμα σε μία πολύπλοκη τελετουργία περιποίησης που φυσικά εμπεριείχε μία μακρά λίστα προϊοντικών καλλυντικών.

Η καραντίνα, όσο κι αν μας κούρασε, μας επέτρεψε να ξεφύγουμε από τη βιασύνη της καθημερινότητας και να διερευνήσουμε περισσότερο την περιποίηση του δέρματός μας, οδηγώντας σε δύο βασικές αλλαγές: 1. αρχίσαμε ως καταναλωτές να παίρνουμε πιο συνειδητές αποφάσεις για το τι βάζουμε στο πρόσωπο και το σώμα μας, δίνοντας έμφαση στον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας μας, αλλά ακόμα πιο σημαντικά, 2. αφήσαμε στην άκρη το make-up, δίνοντας στο πρόσωπό μας την σωστή προσοχή.

Και σε αυτό το σημείο, αναρωτιέσαι λογικά τι μας επιφυλάσσει το 2021. Εν ολίγοις, μινιμαλισμό σε κάθε επίπεδο – και στην περιποίηση της επιδερμίδας!

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του Pinterest, «Pinterest Predicts» για το 2021, το κύριο trend που θα μας απασχολήσει δίκαια αυτή τη χρονιά είναι το Skinimalism – ένας νέος όρος που θα ακούς πολύ συχνά από εδώ και πέρα γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα ήρθε για να μείνει! Αν λοιπόν αναζητάς αυτή τη φυσική, εύκολη και αβίαστη λάμψη στο πρόσωπό σου, ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις μία πιο μινιμαλιστική και συνειδητή ρουτίνα περιποίησης – το λεγόμενο «glow-up». Πρακτικά αυτό εστιάζει στην απουσία του make-up, το περιορισμό των προϊόντων που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση και τη στοχευμένη φροντίδα της επιδερμίδας. Ώρα λοιπόν να πεις αντίο στις over the top τάσεις μακιγιάζ και τις φανταχτερές συσκευασίες, γιατί το 2021 γινόμαστε πιο απλοί και αποτελεσματικοί!

Τι είναι το Skinimalism;

Skinimalism σημαίνει φυσικά λαμπερό δέρμα που επιτυγχάνεται με λίγα και καλά προϊόντα και μινιμαλιστική φροντίδα. Ουσιαστικά, αποδεσμευόμαστε από την υπερβολική χρήση προϊόντων, τα οποία υπερφορτώνουν το πρόσωπο, διαταράσσοντας το φυσικό φράγμα του δέρματος, οδηγώντας τελικά σε ξεσπάσματα, ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα ή/και ευαισθησία.

Ακόμα πιο σημαντική βέβαια είναι η οπτική με την οποία η φιλοσοφία αυτή προσεγγίζει τα δερματικά προβλήματα. Στην ουσία, επαναπροσδιορίζει τον όρο «ομορφιά» και εκθειάζει τη γυναικεία φύση μαζί με τα ελαττώματά της, μιλώντας ανοιχτά και χωρίς ντροπή για αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η γέννηση του κινήματος acne positivity από την ακτιβίστρια Lou Northcote, η οποία εμπνέει τους followers της να νιώθουν περήφανοι για την ακμή τους, ανεβάζοντας make-up free φωτογραφίες με τα σπυράκια της στο Instagram με το hashtag #FreeThePimple.

Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

Όλα ξεκίνησαν με την κορεατική τάση «skip-care» που έκανε το ντεμπούτο της τον Ιούνιο του 2019. Πρόκειται για μία μέθοδο περιποίησης, η οποία ήρθε να ταράξει τα νερά, στοχεύοντας στην παράλειψη της επίπονης κορεάτικης περιποίησης 10 βημάτων μέσω της εφαρμογής προϊόντων πολλαπλών χρήσεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Xρήση λιγότερων προϊόντων περιποίησης με υψηλότερη απόδοση, πετυχαίνοντας ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα plus εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος, χώρου και μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο – 5 σε 1!

Και σε περίπτωση που αυτό σου φαίνεται δύσκολο, ακραίο ή ακόμα ακατόρθωτο, πιο πρόσφατα η ιαπωνική εταιρεία περιποίησης επιδερμίδας Mirai Clinical άρχισε να διαδίδει την πρακτική του skin fasting, σε ελεύθερη απόδοση «νηστεία της επιδερμίδας»! Σύμφωνα με αυτή, είναι καλό να αφήνουμε την επιδερμίδα μας να ξεκουράζεται από τα προϊόντα περιποίησης για ένα χρονικό διάστημα ώστε να είναι σε θέση να αναγεννηθεί μόνη της. Το επιχείρημα πάνω στο οποίο βασίζεται αυτή η θεωρία είναι ότι ο φυσικός φραγμός του δέρματος εξασθενεί από τη συνεχή χρήση προϊόντων, οπότε χρειάζεται μία περίοδο αυστηρής νηστείας για να αποτοξινωθεί και να αυτορυθμιστεί.

Πώς εφαρμόζω το Skinimalism στην πράξη;

Πες όχι στο Κυνήγι της Τελειότητας

Ξεκινώντας από τα βασικά, δεν ξέρω ποιος έχει ανάγκη να το ακούσει αυτό, αλλά πρέπει όλοι να συμφιλιωθούμε με την αλήθεια ότι το δέρμα μας δεν θα είναι ποτέ τέλειο και αυτό είναι perfectly okay! Tο δέρμα στην πραγματικότητα έχει μια ιδιαίτερη υφή και πόρους. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν μία αψεγάδιαστη επιδερμίδα στα social media είναι απλώς μια καλλιτεχνική απόδοση της αλήθειας που απέχει μίλια από την πραγματικότητα και μας οδηγεί κυριολεκτικά σε ένα ατελείωτο κυνήγι τελειότητας που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται!

Από την άλλη, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αγνοήσουμε όλες τις ατέλειες, καθώς ορισμένες παθήσεις του δέρματος απαιτούν κάποια μορφής παρέμβαση. Το κύριο ζήτημα είναι να μπορέσουμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών ζητημάτων της επιδερμίδας που χρήζουν αντιμετώπισης και των πλαστών, δηλαδή εκείνων που εκπορεύονται από κάποια πηγή επιρροής στα κοινωνικά δίκτυα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να προσδιορίσεις ποια είναι τα κύρια δερματικά προβλήματα που έχεις και να εστιάσεις στην αντιμετώπισή τους.

Δοκίμασε Face Yoga

Ήξερες ότι έχουμε 57 διαφορετικούς μύες προσώπου; Αν όχι, τώρα το ξέρεις όπως και ότι μπορείς να τους γυμνάσεις κάνοντας μαθήματα yoga προσώπου! Ναι, καλά άκουσες! Πρόκειται για μία σειρά ασκήσεων, πιέσεων και μαλάξεων που προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο για την ενίσχυση του οξυγόνου στα κύτταρα του δέρματος, την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, την απελευθέρωση της έντασης του προσώπου, αναδεικνύοντας τελικά τη φυσική λάμψη του προσώπου σου. Αν το κάνεις συστηματικά, θα δεις θαύματα τόσο στο πρόσωπο όσο και στο λαιμό σου.

Εφάρμοσε το Skip-Care

Απαλλάξου από οτιδήποτε δεν ανταποκρίνεται στους γενικούς στόχους του δέρματός σας. Θέσε προτεραιότητες φροντίδας και επέλεξε τα αντίστοιχα φυσικά προϊόντα, χωρίς χημικά ή parabens που είναι φιλικά προς το δέρμα σου και τον πλανήτη.

Θυμήσου Less is Actually More

Τις ημέρες που θα έχεις την ανάγκη να βάλεις λίγο μακιγιάζ, κράτησέ το απλό και φυσικό. Ιδανικά χρησιμοποίησε κρέμα ή αντιηλιακό με χρώμα και απέφυγε το make-up. Δώσε έμφαση στα φρύδια σου, μην το παρακάνεις με την μάσκαρα και προτίμησε ένα lip balm αντί για κραγιόν για να διατηρήσεις τα χείλη σου ενυδατωμένα. Εάν θέλεις, μπορείτε να συμπεριλάβεις τη χρήση ρουζ.

Εφάρμοσε τα Basics

Κάθε προσπάθεια για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα ξεκινά από μέσα σου – με ισορροπημένη διατροφή, επαρκή ποσότητα νερού και 8 ώρες ποιοτικού ύπνου! Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι πιο μινιμαλιστικό από αυτό!

Δοκίμασε DIY συνταγές

Το DIY αποτελεί τη μεγαλύτερη τάση στον χώρο ομορφιάς για όλους τους σωστούς λόγους! Αρχικά, όπως και να το κάνουμε, το να αγοράζεις ένα προϊόν έτοιμο είναι μία λύση, αλλά το να το φτιάχνεις με τα χεράκια σου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό! Γιατί η προσωπική δημιουργία έχει τη δική της αίγλη και σίγουρα θα σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα στο τέλος της ημέρας που θα έχεις φτιάξει το δικό σου beauty product! Επιπλέον, μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο θρεπτικό και αποτελεσματικό για να εφαρμόσεις στο δέρμα σου ή τα μαλλιά σου από τις αγνές πρώτες ύλες που μας παρέχει απλόχερα η φύση;

Αν νιώθεις έτοιμη και έχεις όρεξη να δημιουργήσεις κάτι, ετοιμάσου για ένα Self-Care Sunday σαν κανένα άλλο! Συνόδευσε τον πρωινό καφέ σου με την αγαπημένη σου playlist και ξεκίνα την ημέρα σου με μία από αυτές τις εύκολες σπιτικές συνταγές DIY μάσκας προσώπου. Είναι απλές, αποτελεσματικές και υπόσχονται να καλύψουν κάθε δερματική σου ανάγκη!

Όλοι έχουμε διαφορετικό τύπο δέρματος και διαφορετικές ανάγκες. Οπότε εάν χρειάζεσαι κάποια συμβουλή ή αντιμετωπίζεις κάποιο δερματικό πρόβλημα, κλείσε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού με την έμπειρη ομάδα μας και εμείς θα σου προτείνουμε ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας μαζί με ένα ολιστικό πλάνο φροντίδας της επιδερμίδας σου.