It’s Detox Time: Τι είναι το λεμφικό μασάζ & πώς μπορεί να σε βοηθήσει

Όταν ακούμε την λέξη μασάζ συνήθως ταξιδεύουμε σε ένα περιβάλλον που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, με ενεργειακή αρμονία, απαλή μουσική, γαλήνη και ηρεμία. Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένα ζευγάρι μαγικά χέρια που με ήπιες μαλάξεις χαλαρώνουν τις αισθήσεις, ανακουφίζοντας ακόμη και τους πιο σφιγμένους μύες από την συσσωρευμένη ένταση της καθημερινότητας.

Αλήθεια, θα μπορούσε αυτή η αναζωογονητική εμπειρία να γίνει ακόμη πιο δελεαστική από ότι ήδη είναι;

Τι θα γινόταν για παράδειγμα αν μία θεραπεία μασάζ διάρκειας 40 λεπτών μπορούσε να απομακρύνει τις κατακρατημένες τοξίνες και να κάνει το σώμα σου να δείχνει πιο υγιές και σφριγηλό; Ναι, ευτυχώς για εμάς υπάρχει! Λέγεται λεμφικό μασάζ, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας μετά τις εορταστικές καταχρήσεις!

Για τον λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γύρω από το λεμφικό μασάζ σε ένα άρθρο, αναλύοντας τα θεραπευτικά του οφέλη σε πνεύμα και σώμα!

Τι ακριβώς είναι το λεμφικό σύστημα;

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για λεμφικό μασάζ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει το λεμφικό σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Και εδώ χρειαζόμαστε την βοήθεια της επιστήμης.

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα εκτεταμένο δίκτυο αγγείων, αδένων και λεμφαδένων που είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που φιλτράρει το σημαντικότερο υγρό μετά το αίμα στο ανθρώπινο σώμα τη “λέμφο”. Αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην απομάκρυνση των παθογόνων οργανισμών, των τοξινών και των αποβλήτων από τον οργανισμό.

Ουσιαστικά, λοιπόν, πρόκειται για ένα σύστημα υγιεινής που απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες και φροντίζει σε συνεργασία με το κυκλοφορικό σύστημα για την σωστή μεταφορά των θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με το κυκλοφορικό, το λεμφικό σύστημα δεν διαθέτει αντλία, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κίνηση. Τρέξιμο, stretching, περπάτημα ή yoga, οποιαδήποτε και να επιλέξεις από τις παραπάνω δραστηριότητες θα σε βοηθήσει να κινητοποίησεις τη ροή της λέμφου.

Το πρόβλημα είναι πως καθημερινά εκτιθόμαστε σε περισσότερες από 80.000 τοξίνες που κάνουν το λεμφικό σύστημα υποτονικό ή στη χειρότερη περίπτωση αδρανές. Η λεμφική ροή μπορεί ακόμη να μειωθεί δραματικά (έως και 94%) σε άτομα με έντονη καθιστική ζωή. Κι εδώ ακριβώς έρχεται το λεμφικό μασάζ ή μασάζ λεμφικής αποστράγγισης να δώσει τη λύση.

Τι είναι το λεμφικό μασάζ ή μασάζ λεμφικής αποστράγγισης;

Παρόλο που το λεμφικό μασάζ έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, η τεχνική υπάρχει στην επιστημονική βιβλιογραφία σχεδόν έναν αιώνα.

Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Δανό Dr Emil Vodder, ο οποίος είχε ένα βαθύ ενδιαφέρον για την ανατομία και το λεμφικό σύστημα. Ο ίδιος ανέπτυξε σχεδόν διαισθητικά μία μορφή μασάζ, τη μέθοδο της χειροκίνητης λεμφικής παροχέτευσης (Manual Lymphatic Drainage), την οποία πρωτοπαρουσίασε σε ένα επιστημονικό συνέδριο στο Παρίσι.

Σύντομα, οι διαλέξεις του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, η οποία θαύμασε το επιστημονικό του έργο και αναγνώρισε με σειρά ερευνών ότι το λεμφικό μασάζ θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα με διαταραχές στο λεμφικό σύστημα. 

Το 1965, ο Vodder έκανε μια παρουσίαση στην οποία περιέγραψε την πεποίθησή του ότι το λεμφικό μασάζ, μαζί με την αναπνοή, τις ασκήσεις χαλάρωσης και τη βελτίωση της διατροφής, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη λεμφική δυσλειτουργία. Μετά από μερικά χρόνια, το MLD έγινε η θεραπεία για το λεμφοίδημα και στη συνέχεια η τεχνική έφτασε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. 

Συνεπώς, το μασάζ λεμφικής αποστράγγισης δεν πρέπει να συγχέεται με το κλασικό μασάζ. Δεν δουλεύει πάνω στις μυϊκές ομάδες και την κυκλοφορία του αίματος, αλλά στα επιφανειακά λεμφαγγεία, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Επίσης, σε αντίθεση με το απλό μασάζ, αποτελείται από εξειδικευμένες πιέσεις με κίνηση που ακολουθούν την ανατομία και τη φυσιολογία του λεμφικού συστήματος. Πρόκειται για ήπιες, αργές και επαναλαμβανόμενες μαλάξεις που ευνοούν την ομαλή ροή της λέμφου μέσα στο σώμα και προάγουν τη φυσική αποστράγγισή της. 

Τι κάνει λοιπόν το λεμφικό μασάζ;

Δεδομένου ότι το λεμφικό σύστημα εξαρτάται από την κίνηση, εάν αυτή η κίνηση αρχίσει να σταματά ή να επιβραδύνεται, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύψουν προβλήματα υγείας.

Στόχος του λεμφικού μασάζ είναι να δώσει στη συσσωρευμένη/μπλοκαρισμένη λέμφο διέξοδο, μειώνοντας το πρήξιμο και ενθαρρύνοντας έτσι τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Μέσω των μυϊκών συσπάσεων που πετυχαίνει, η συγκεκριμένη τεχνική μασάζ βοηθάει στην απομάκρυνση των αποβλήτων που προέρχονται από τα κύτταρα, το λεμφικό σύστημα, το αίμα και τους ιστούς με τα λοιπά σωματικά απόβλητα, δηλαδή τα ούρα και τα κόπρανα. Εν ολίγοις, το μασάζ έχει σκοπό να βοηθήσει να επανέλθει η κίνηση στο σύστημα, γεγονός που θεωρείται ότι οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη. 

Ποια είναι τα οφέλη του λεμφικού μασάζ;

Τα οφέλη του λεμφικού μασάζ είναι πολλά. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως αν αποφασίσεις να του δώσεις μία ευκαιρία, το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει ευχάριστα! Ιδιαίτερα εάν αισθάνεσαι σωματική κόπωση, νιώθεις «φουσκωμένη», έχεις πρησμένα άκρα ή ταλαιπωρείσαι από κατακράτηση υγρών – όλα συμπτώματα ενός μπλοκαρισμένου λεμφικού συστήματος. 

Πάμε να δούμε ποιες διαφορές θα παρατηρήσεις σωματικά και πνευματικά μετά από ένα πρωτόκολλο θεραπείας λεμφικού μασάζ:

 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και αναγέννηση των ιστών
 • Κινητοποίηση της λεμφικής ροής και ενίσχυση τη λιπόλυσης. Θυμάσαι εκείνα τα κιλά που ενώ πρόσεχες την διατροφή σου δεν έλεγαν να φύγουν; Τώρα θα τα δεις να φεύγουν σιγά-σιγά εφόσον ο μεταβολισμός σου θα ενεργοποιηθεί ξανά!
 • Αισθητή μείωση πρηξίματος, κατακράτησης υγρών & κυτταρίτιδας
 • Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της σημαντικής αποβολής των τοξινών
 • Βελτίωση της διαδικασίας της πέψης
 • Αντιμετώπιση συμπτωμάτων αϋπνίας
 • Χαλάρωση του νευρικού συστήματος και ανακούφιση από το καθημερινό στρες
 • Προώθηση σωματικής και πνευματικής χαλάρωσης
 • Αίσθηση μιας συνολικής ελαφρότητας στο σώμα
 • Αισθητή βελτίωση της όψης και της υφής της επιδερμίδας

Πώς γίνεται το λεμφικό μασάζ;

Το λεμφικό μασάζ μπορεί να εφαρμοστεί με δύο τρόπους:

 • Με την εφαρμογή της τεχνικής από ένα εξειδικευμένο επαγγελματία θεραπευτή
 • Μέσω της πρεσσοθεραπείας, φορώντας ουσιαστικά μια στολή που στέλνει αέρα ομοιόμορφα κατανεμημένο

Τι είναι η πρεσσοθεραπεία και πώς γίνεται; 

Η πρεσσοθεραπεία είναι ένα ειδικό μηχάνημα που παρέχει λεμφικό μασάζ μέσω της παρεμβολής χαλαρών πιέσεων από αέρα, με στόχο την βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας και κατ’ επέκταση την τόνωση ολόκληρου του κυκλοφορικού συστήματος.

Με απλά λόγια, ξαπλώνεις, φοράς την ειδική στολή που σου κάνει μασάζ και χαλαρώνεις! Πέρα από την χαλάρωση, όμως, η θεραπεία αυτή σε βοηθάει να καθαρίσεις το λεμφικό σου σύστημα, το οποίο είναι ένα από τα πιο βασικά απεκκριτικά όργανα του οργανισμού, μεταφέροντας όλες τις άχρηστες ουσίες από τους ιστούς στα ούρα ή στα κόπρανα για αποβολή από το σώμα. 

Ποια είναι τα αποτελέσματα στην πράξη; 

Προσφέρει άμεση και ουσιαστική αποτοξίνωση του οργανισμού, αποβολή των περιττών υγρών, καταπολέμηση του πρηξίματος και της κυτταρίτιδας, καθώς και απώλεια βάρους! Μειώνει αισθητά τα οιδήματα και την κατακράτηση υγρών από την πρώτη κιόλας συνεδρία και όλα αυτά χάρη στην αποσυμφόρηση του λεμφικού συστήματος! Παράλληλα, επιδρά χαλαρωτικά στα νεύρα και τους μύες, οπότε στο τέλος της θεραπείας, θα έχεις μία αίσθηση ψυχικής και σωματικής ευεξίας με το σώμα σου να νιώθει ξεκούραστο κι ανάλαφρο και εσένα να βρίσκεσαι σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας!

Συνοψίζοντας…

Το λεμφικό μασάζ είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να αποβάλλεις τις τοξίνες και να απαλλαχτείς από το πρήξιμο των εορτών. Φυσικά, όπως κάθε άλλη θεραπεία σώματος, έτσι και η πρεσσοθεραπεία θα πρέπει να συνδυαστεί με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και επαρκή κατανάλωση νερού για να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα! Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετοί και απολαυστικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και ταυτόχρονα να χαλαρώσεις πρόσωπο και σώμα από την καθημερινή πίεση.

Πρήξιμο, οιδήματα, τοπικό λίπος, χαλάρωση ή κυτταρίτιδα, ό,τι κι αν σε προβληματίζει μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με ολιστικό τρόπο. Κάλεσε την έμπειρη ομάδα μας στο 27210 87480 για να κλείσεις ένα δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού και εμείς θα σου προτείνουμε ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου.