Καραντίνα: Συμβουλές για να διατηρήσεις τη πνευματική και σωματική σου υγεία.

Όλοι νιώθουμε την πίεση των ημερών. Μπορεί να αισθάνεσαι απογοητευμένη, μοναχική ή ανήσυχη για τα οικονομικά σου, την υγεία σου ή όσους βρίσκονται κοντά σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι εντάξει να αισθάνεσαι με αυτόν τον τρόπο και ότι όλοι αντιδρούμε διαφορετικά.                                                                                         

Διαβάσε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να καταπραύνεις αυτά τα συναισθήματα και να διατηρήσεις την υγεία νου και σώματος κατά τη διάρκεια της καραντίνας.                                                                          

1. Μίλησε στους ανθρώπους σου
Τώρα όλοι, ίσως περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ανάγκη επαφής με τους κοντινούς μας ανθρώπους ενώ μένουμε σπίτι. Επικοινώνησε μαζί τους και μοιράσου τις σκέψεις σου και τις αγωνίες σου. Και να θυμάσαι: Τίποτα δεν είναι λάθος με αυτό που νιώθεις, οπότε αποδέξου την κατάσταση και αγκάλιασε τα συναισθήματά σου χωρίς να δικαιολογείσαι για αυτά.
 
2. Φρόντισε το σώμα σου
Η διατήρηση της σωματικής υγείας έχει πολύ σημαντική επίδραση στον τρόπο που αισθανόμαστε. Προσπάθησε να τρως υγιεινά, να πίνεις αρκετό νερό, να κοιμάσαι επαρκώς και να ασκείσαι. Άφησε για λίγο το σπίτι και βγες για ένα περίπατο για να πάρεις καθαρό αέρα και να αναζωογονηθείς! Εναλλακτικά, μπορείς πάντα να ξεδιπλώσεις το yoga mat σου για να τεντωθείς και να απελευθερώσεις σώμα και νου από συσσωρευμένο στρες και κούραση.
 
3. Χαλάρωσε και απόλαυσε λίγο χρόνο με τον εαυτό σου
Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες την ευκαιρία να περάσεις τόσο χρονικό διάστημα στο σπίτι; Ακριβώς, πάει λίγος καιρός…! Άδραξε αυτή την ευκαιρία για να διαβάσεις εκείνο το βιβλίο που δεν έβρισκες χρόνο να ξεφυλλίσεις στο παρελθόν, ασχολήσου με τα φυτά σου ή απλά βάλε την αγαπημένη σου playlist, ξάπλωσε στον καναπέ και απόλαυσε τη μυρωδιά ενός ζεστού καφέ!
 
4. Αναλογίσου και ονειρέψου
Τι μας διδάσκει αυτή η κατάσταση; Την ανάγκη να ονειρευόμαστε και να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο! Ίσως, αυτή να είναι η καταλληλότερη στιγμή για προσωπική ενδοσκόπηση και αλλαγή. Αναρωτήσου: είναι η ζωή σου εναρμονισμένη με τα όνειρα σου; Αν όχι, πώς μπορείς να το αλλάξεις αυτό; Και να θυμάσαι, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές οι ερωτήσεις, είσαι από τους τυχερούς που έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να κάνουν τα πράγματα σωστά!
 
5. Αποσυνδέσου από τα social media
Το πιο σπουδαίο βήμα για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι να κάνεις ένα διάλειμμα από τα social media. Προσπάθησε να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς παρακολουθώντας τις εξελίξεις της κατάστασης για να παραμείνεις ψύχραιμη και να διατηρήσεις τις ισορροπίες σου.                                                                                                                             
Βρες εδώ τις αναλυτικές οδηγίες ψυχολογικής υποστήριξης του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας και ενημερώσου για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαφυλάξεις την ψυχική σου υγεία κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.