Αποτρίχωση στην Ευαίσθητη Περιοχή: Ναι, αλλά Πώς;

Οι περισσότερες γυναίκες λατρεύουν την αίσθηση μεταξένιας και λείας υφής που αφήνει το ξύρισμα στο μπικίνι αμέσως μετά την αποτρίχωση! Για πόσο διαρκεί, όμως, αυτή η ικανοποίηση; Και πόσο ακριβά την «πληρώνεις» στην πραγματικότητα, όταν την επόμενη ημέρα διατρέχεις τον κίνδυνο να ξυπνήσεις με σοβαρές δερματικές βλάβες;

Το πραγματικό κόστος της αποτρίχωσης με ξυράφι είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαντάζεσαι, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή, και πόσο μάλλον όταν υπάρχουν σύγχρονοι μέθοδοι που σου εξασφαλίζουν την ίδια αίσθηση μόνιμα και ακίνδυνα! Διάβασε εδώ πώς η μετάβαση από το ξύρισμα σε αποτρίχωση με laser σε προστατεύει από ήπιες έως και σοβαρότερες μολύνσεις και ετοιμάσου να αναθεωρήσεις την άποψή σου για την αποτρίχωση!

1. Το ξύρισμα προκαλεί θυλακίτιδα

Θυμάσαι εκείνα τα εξανθήματα που παρουσιάζονται στο δέρμα σου και το κάνουν άγριο μετά το ξύρισμα; Οι κοκκινίλες, η έντονη φαγούρα και τα σπυράκια βρίσκονται εκεί ως παράσημα για να σου υπενθυμίσουν πώς το ξυραφάκι σου όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα της τριχοφυΐας σου, αλλά μάλλον πρόσθεσε κι ένα ακόμη στη λίστα σου: τη θυλακίτιδα! Το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά σύνηθες, ιδιαίτερα όταν ξυρίζεσαι καθημερινά ή κάνεις αποτρίχωση με κερί.

Με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει είναι πως η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει την φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας, η οποία τελικά παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν 2-3 ημέρες ή και περισσότερο, οπότε το πρόβλημα, ανάλογα με το μέγεθός του, αντιμετωπίζεται είτε με θεραπευτική αγωγή, είτε με χειρουργική επέμβαση στην περίπτωση εμφάνισης κυστών. Κι αν όλα αυτά τα γνώριζες, το καλύτερο το αφήνουμε για το τέλος: Οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή λέιζερ αποτρίχωσης καθώς θεραπεύει την μόλυνση μέσω της καταστροφής των τριχοθυλακίων!

2. Μικροτραυματισμοί αποτρίχωσης με ξυράφι ή κερί και μολυσματική τέρμινθος

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Sexually Transmitted Infections από το British Medical Journal (BMJ), συνδέει την αφαίρεση των τριχών με ξυράφι ή κερί γύρω από την ευαίσθητη περιοχή με τον κίνδυνο εξάπλωσης μίας ιδιαίτερα μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης του δέρματος, την μολυσματική τέρμινθο. Ο ιός αυτός, εμφανίζεται συνήθως με την μορφή σπυριών και είναι εξαιρετικά μολυσματικός, αφού έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί με άμεση δερματική ή και σεξουαλική επαφή.

Μέσω αυτής της μελέτης, οι ερευνητές στη Γαλλία επιχείρησαν να εξετάσουν σε ποιο βαθμό οι μικροτραυματισμοί της αποτρίχωσης στα γεννητικά όργανα μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της μόλυνσης. Εξετάζοντας 30 πάσχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως:

  • Oι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την ευαίσθητη περιοχή, με το 70% να έχει επιλέξει ως μέθοδο αποτρίχωσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι το κερί ή κάτι ανάλογο.
  • Επίσης, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων υπήρχαν και άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη τριχών προς τα μέσα, τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιός αυτός μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα όταν κάποιος ξύνει τις πληγές του και αγγίζει άλλο σημείο του δέρματος του, και έτσι είναι πιθανό οι μικροτραυματισμοί της αποτρίχωσης να διευκολύνουν κατ’ ανάλογο τρόπο την μετάδοση.